The Hourglass Corral στη Μήλο
Γεωμετρίες της φύσης
Η κατοικία είναι το πιο πρόσφατο κεφάλαιο ενός ευρύτερου έργου που εξελίσσεται στη Μήλο τα τελευταία δέκα χρόνια, μέσα από το οποίο δοκιμάστηκαν βιώσιμες στρατηγικές μεγάλης κλίμακας σε ένα οικόπεδο περίπου 100 στρεμμάτων.
Άρχιτεκτονική μελέτη: DECA ARCHITECTURE Ομάδα μελέτης: ΔΙΟΝΎΣΗΣ ΔΙΚΈΦΑΛΟΣ, ALISON KATRI, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΑΛΙΚΗ ΣΑΜΑΡΑ ΧΡΎΣΟΣΤΟΜΙΔΟΎ, ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΐΤΣΟΣ, CARLOS LOPERENA Στατική μελέτη: ΈΡΈΙΣΜΑ ΟΈ Μηχανολογική μελέτη: ΤΈΚΈΜ Α.Έ. ΣΎΜΒΟΎΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Κατασκευή – Επίβλεψη: DECA ARCHITECTURE Ειδικός συνεργάτης (σχεδιασμός Ίριδας): ΜΑΝΟΣ ΒΟΡΔΟΝΑΡΑΚΗΣ Μελέτη φωτισμού: ASLIGHT Landscape: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΎΛΟΎ
Η ιδιαίτερη αυτή οικιστική ανάπτυξη, που ονομάστηκε ”Τα Μαντριά του Voronoi“, χρησιμοποιεί ως αφετηρία την τοπική τυπολογία του μαντριού και την επεξεργάζεται με σύγχρονα υπολογιστικά μέσα. Τα μαντριά υπάρχουν στην εξοχή των Κυκλάδων εδώ και αιώνες. Είναι ένας άτυπος, εμπειρικός πολεοδομικός σχεδιασμός μεγάλων εκτάσεων που προσαρμόζεται στις τοπικές ανάγκες σίτισης.
Τα “Μαντριά του Voronoi” μαθαίνουν από τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο ορίζονταν οι χρήσεις γης. Κάθε μαντρί φιλοξενεί μία διαφορετική γεωργική χρήση και παράλληλα εμπεριέχει τη χρήση της κατοικίας, σε εξαιρετικά μικρή πυκνότητα.
Για τον σχεδιασμό, χρησιμοποιούνται οι κάναβοι Voronoi, οι οποίοι είναι οργανικοί και προσαρμόζονται ευκολότερα
στα δεδομένα: Σε αντίθεση με τους Καρτεσιανούς, οι Voronoi προκύπτουν μονοσήμαντα γύρω από οποιοδήποτε σύνολο σημείων στον χώρο.
Μετά από την επίσκεψη στο οικόπεδο και τον εντοπισμό των σημείων που προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθορίστηκε γύρω τους ο κάναβος του Voronoi, ο οποίος οδήγησε στη χάραξη της κάτοψης.
Για τον σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκαν παραμετρικά ψηφιακά εργαλεία. Αντί να “ζωγραφίζονται” γραμμές, τελειοποιήθηκε η κάτοψη μέσα από μικρο-μετακινήσεις των σημείων στον χώρο.
Το σπίτι έχει νότιο προσανατολισμό. Δοκάρια από εμφανές σκυρόδεμα προβάλλουν πέρα από τις όψεις του κτιρίου, διαμορφώνοντας κελιά
του Voronoi και στηρίζοντας σκίαστρα. Σε κάθε κελί τοποθετείται ένα διαφορετικό είδος αρωματικού φυτού. Η γη προσφέρει αποδοτική θερμομόνωση στους χώρους ενώ τα χρώματα των φυτών αναπαριστούν ζωηρά την ευρύτερη σχεδιαστική στρατηγική.
Η στρατηγική για την επεξεργασία του κτιρίου θα μπορούσε να αποδοθεί μέσα από ένα κουτί
πλεξιγκλάς γεμάτο άμμο, με τρύπες στον πάτο του. Το σχήμα που προκύπτει καθώς αδειάζει η άμμος είναι ένας κάναβος Voronoi.
Το σχήμα της οροφής στους εσωτερικούς χώρους σχεδιάζεται παρόμοιο με αυτό της άμμου: Είναι μία αλληλουχία από χωνιά που στην κορυφή τους έχουν μία στρογγυλή οπή.
Όταν ανοίγουν οι φεγγίτες που καλύπτουν τις στρογγυλές οπές, δημιουργείται εξαιρετικά αποδοτικός φυσικός αερισμός. Κάτω από κάθε φεγγίτη τοποθετείται ένα κλείστρο, σαν αυτά των φωτογραφικών μηχανών. Για τον έμμεσο φωτισμό των χώρων, ένας κυκλικός μεταλλικός δίσκος αναρτάται κάτω από την στρογγυλή οπή. Η ιδέα αυτής της “κλεψύδρας”,
η οποία δίνει στο κτίριο το όνομά του, οδήγησε στον σχεδιασμό μιας αρχιτεκτονικής με σύγχρονα μέσα και γεωμετρίες, η οποία πετυχαίνει την αξιοποίηση του τοπίου με τον ίδιο φυσικό τρόπο που οδήγησε, ίσως, τους κατασκευαστές των μαντριών στις ιδιόμορφες -αλλά απόλυτα στοχευμένες και προσαρμοσμένες στα δεδομένα του τόπου- επιλογές τους.
Εταιρίες που συμμετείχαν στο έργο και διαφημίζονται στο τεύχος αυτό: ΑΒΙΟ: Χρώματα της εταιρίας Keim Mineral Paints AQUA TREATMENT CENTRE ΑΒΕΕ: Mηχανολογικός εξοπλισμός πισίνας ARTEMIDE: Φωτισμός HAGER HELLAS: Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός PORIOTIS FAIR FACED CONCRETE: Κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών δαπέδων από polished concrete (γυαλισμένο μπετόν) SITE SPECIFIC: Custom φωτιστικά SKAPE LTD: Κατασκευή πρασίνου TEMEKA Δ. ΣΜΕΡΟΣ ΑΤΕ: Ενδοδαπέδια θέρμανση